Marketing Digital: definiție și exemple
Conceptul de marketing a existat încă de când oamenii au început să vândă. Putem spune că marketingul este la fel de vechi ca însăși civilizația umană.
Pe măsură ce tehnologia avansează, vechile tactici de marketing devin învechite. Cu toate acestea, unele dintre aceste mijloace tradiționale de marketing sunt încă destul de eficiente.
De exemplu, panourile și pliantele continuă să își îndeplinească obiectivul.
Din fericire, trăim într-o eră digitală în care companiile și comercianții au la dispoziție internetul pentru a ajunge la publicul lor. Fiind un antreprenor, influencer, consultant sau agent de marketing, trebuie să țineți pasul în acest mediu aglomerat dacă doriți cu adevărat să vă faceți auzit.
Aici trebuie să profitați de marketing digital. Îi mai spunem și marketing online sau publicitate digitală.
Ce este marketingul digital?
Marketingul digital presupune utilizarea internetului, a dispozitivelor mobile, a rețelelor sociale, a motoarelor de căutare și a altor canale pentru a ajunge la consumatori. Potrivit unor specialiști în marketing, marketingul digital este un proces complet diferit, care necesită un nou mod de abordare a consumatorilor și noi metode de înțelegere a comportamentului acestora în comparație cu marketingul tradițional.
Prin intermediul acestor canale media online, marketingul digital este metoda prin care companiile promovează bunuri, servicii și mărci.
Obiectivul este de a identifica și de a vă conecta cu persoanele ideale la momentul potrivit. Înseamnă să vă înțelegeți nevoile cumpărătorilor dumneavoastră și să îi întâmpinați acolo unde se află. Trebuie să vă dați seama unde își petrec clienții dumneavoastră timpul online și să fiți foarte metodic în ceea ce privește modul în care vă conectați cu ei.
De exemplu, Think with Google a observat că 48% dintre consumatori își încep cercetările pe motoarele de căutare, în timp ce 33% se uită pe site-urile web ale mărcilor și 26% caută în aplicațiile mobile.
Pentru a obține adevăratul potențial al marketingului digital, marketerii trebuie să aprofundeze în lumea vastă și complexă a canalelor multiple de astăzi pentru a găsi strategii care să aibă efect prin intermediul marketingului de impact.
Marketingul de impact (engagement marketing) înseamnă crearea unor interacțiuni semnificative cu clienții potențiali și cu cei care revin, pe baza datelor pe care le colectați în timp.
Prin interacțiunea cu clienții într-un spațiu digital, construiți conștientizarea brandului, vă poziționați ca lider de opinie în industrie și vă plasați afacerea în prim-plan atunci când clientul este gata să cumpere.
Diferite tipuri de marketing digital
Marketingul digital este un domeniu vast care acoperă o mare varietate de tehnici de marketing. Voi evidenția câteva dintre cele mai importante tipuri de marketing digital:
01 Optimizarea motoarelor de căutare (SEO)
Atunci când faceți o căutare pe Google, de ce anumite site-uri apar în partea de sus? De exemplu, dacă scrieți „cea mai bună pizza din București”, anumite site-uri vor apărea în partea de sus a rezultatelor căutării, iar multe nu.
De ce este important pentru afacerea dumneavoastră să vă concentrați pe SEO?
Să analizăm statisticile pentru a ști de ce:
25% dintre oameni dau click pe primul rezultat al căutării pe Google. Acest lucru înseamnă că, dacă site-ul dvs. nu este primul rezultat al căutării pe Google pentru cuvinte cheie relevante, veți pierde imediat 25% dintre clienții dvs.
Rata de clic (CTR) se reduce brusc după prima poziție. Dacă site-ul dumneavoastră se află pe poziția a zecea în Google, de exemplu, veți înregistra o rată de clicuri dezamăgitoare de 2,5%. Și nu vă doriți ca paginile dumneavoastră să se afle pe a doua pagină, deoarece oamenii ajung rar acolo.
SEO este rezolvarea dacă doriți să vă poziționați afacerea în top, astfel încât să atrageți cei mai mulți potențiali clienți.
Permiteți-mi să vă dau câteva sugestii SEO valoroase:
- Măriți viteza paginilor: eliminați tot ceea ce vă îngreunează site-ul web, deoarece o întârziere de o secundă în timpul de încărcare a paginii duce la o scădere de 7% a conversiei.
- Încurajați site-urile de încredere să se conecteze la al dumneavoastră: link-urile de legătură sunt elementul vital al clasamentului motoarelor de căutare.
- Concentrați-vă pe SEO on-page, întrucât ajută motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este vorba în paginile dumneavoastră web – scrieți meta descrieri unice pentru fiecare pagină.
- Realizați un conținut unic având la bază cuvintele cheie țintite de dumneavoastră.
02 Marketingul motoarelor de căutare (SEM)
Digitalul este o lume gălăgioasă, fără îndoială.
Milioane de afaceri se străduiesc să obțină partea lor de atenție online. Și niciodată nu a fost atât de important să faci marketing online.
Am vorbit despre SEO, care necesită eforturi pe termen lung pentru a avea rezultate semnificative – SEO nu generează rezultate imediate. Și nu puteți aștepta un an pentru a atrage următorii clienți prin intermediul site-ului dvs. de afaceri.
Tocmai de aceea trebuie să explorați mai mult despre SEM (Search Engine Marketing).
SEM este o manieră eficientă de a vă promova afacerea în primul rând prin anunturile plătite care apar pe paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP). Sunt sigur că ați văzut acele anunțuri care apar în partea de sus și în partea de jos a rezultatelor căutării în Google.
Deseori sunt numite anunțuri cu plată la clic sau campanie ppc, aceste anunțuri pot fi prezentate într-o varietate de formate; de exemplu, anunțuri bazate pe text, anunțuri de listare a produselor, anunțuri bazate pe produse etc.
Termenul de SEO se referă la o abordare organică a obținerii unor poziții mai bune. În cazul SEM, plătiți motoarelor de căutare o taxă pentru a obține clicuri și trafic. Cu toate acestea, ambele tactici sunt gândite pentru a vă ajuta să dominați SERPs.
Dați-mi voie să vă enumăr rapid care sunt tipurile de SEM:
- SEO (căutare organică)
- Căutare plătită
- Căutare locală
Cuvintele cheie sunt fundamentul SEM
SEM sau marketingul motoarelor de căutare este util pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră pe o piață competitivă. Însă este important să o faci corect pentru a obține un randament bun.
Pentru a o face bine, trebuie să efectuați o cercetare cuprinzătoare pentru a alege și a viza cuvintele cheie.
Termenul de cuvinte-cheie înseamnă cuvintele sau expresiile pe care potențialii dvs. clienți le vor folosi probabil atunci când vă caută produsele sau serviciile.
Pentru a găsi informații valoroase legate de cuvintele cheie, există o mulțime de instrumente pe care le puteți utiliza pentru a găsi informații valoroase.
Ca să stăpâniți arta SEM, mai întâi, trebuie să învățați cum funcționează licitațiile de anunțuri, cum să identificați cuvintele cheie potrivite pentru care să licitați și cum să stabiliți bugetul potrivit.
03 Publicitate Pay-Per-Click (PPC)
Cel mai probabil ați auzit vorbindu-se despre marketingul PPC, în special dacă sunteți un antreprenor sau un consultant. Cu siguranță știți deja că PPC este unul dintre canalele de marketing online pe care le puteți utiliza pentru a vă promova afacerea.
Să definim PPC pentru a înțelege mai bine acest concept:
Pay-per-click sau PPC este o metodă de marketing online care presupune plata unei taxe în momentul în care un utilizator face clic pe anunțul tău. Sau, putem considera că este un mod de a achiziționa vizite pe site-ul dumneavoastră.
Decât să atrageți trafic în mod organic (SEO), încercați să cumpărați vizite.
PPC reprezintă o modalitate cunoscută de SEM prin care puteți licita pentru poziționarea anunțurilor. Atunci când cineva caută ceva folosindu-se de un cuvânt cheie care are legătură cu afacerea dumneavoastră, anunțul va apărea în rezultatele Google.
Un exemplu: în cazul în care licitați pentru cuvântul cheie „cei mai buni consultanți în drept al afacerilor”, anunțul dumneavoastră va fi afișat în rezultatele Google ori de câte ori potențialii dumneavoastră clienți vor căuta acest cuvânt cheie.
Google Ads rămâne cea mai populară metodă de PPC.
Precum am precizat mai sus, Google Ads utilizează modelul PPC: licitați pentru cuvinte cheie și plătiți o mică taxă pentru fiecare click dat pe anunțurile dumneavoastră.
Când un utilizator inițiază o căutare, Google se uită în lista sa de anunțuri și selectează un set de câștigători care să apară pe pagina de rezultate a căutării.
Oare cum alege gigantul motor de căutare câștigătorul?
Ei bine, alege să afișeze anumite anunțuri în funcție de mai mulți factori: valoarea ofertelor pentru cuvintele cheie, calitatea relevanței cuvintelor cheie, campaniile de anunțuri și scorul de calitate.
Ce înseamnă scorul de calitate?
Scorul de calitate reprezintă felul în care Google evaluează relevanța și calitatea cuvintelor dumneavoastră cheie și a anunțurilor PPC. Există câțiva factori importanți care determină scorul de calitate:
- Calitatea și relevanța paginii de destinație
- Relevanța textului anunțului
- Istoricul performanței anunțurilor dumneavoastră în Google Ads
- Rata de accesare a clicurilor (CTR)
- Importanța fiecărui cuvânt cheie pentru grupul său de anunțuri
Asemenea altor canale de marketing digital, nu este ușor să ajungi la publicul tău folosind PPC.
Aceste informații pot fi copleșitoare, în special dacă nu știți prea multe despre PPC și despre cum funcționează acesta.
Cu toate acestea, dați-mi voie să vă spun un lucru: atunci când faceți PPC corect, acesta vă reduce costurile și determină o clasificare mai bună a anunțurilor. Iar acest lucru înseamnă mai multe vizite de calitate pe site-ul dvs. web.
În procesul de creare a anunțurilor, concentrați-vă pe atragerea persoanelor potrivite, deoarece publicul dumneavoastră este un grup de utilizatori specifici de pe internet.
04 Marketing de conținut
Conținutul este vital în marketingul digital. Fie că vă gândiți să creați un site de afaceri, profiluri sociale, reclame plătite sau orice altceva, trebuie să aveți un conținut puternic pentru a vă transmite mesajul.
Ce vă vine în minte când auziți termenul „marketing de conținut”? Articole de blog? Video-uri pe YouTube? Facebook?
În mod uimitor, marketingul de conținut a existat cu mult înainte de apariția internetului. Câteva dintre cele mai mari branduri din lume au utilizat marketingul de conținut pentru a fi ceea ce sunt astăzi.
Exemplu: Johnson & Johnson a publicat în 1888 o publicație intitulată „Modern Methods of Antiseptic Wound Treatment” (Metode moderne de tratare antiseptică a rănilor). Compania a publicat conținutul respectiv pentru a satisface nevoile de informare ale medicilor cărora le vindea bandaje.
Internetul, însă, a revoluționat complet modul în care companiile utilizează conținutul pentru a-și îmbunătăți rezultatele.
Mai mulți oameni consideră că marketingul de conținut este o tendință. Sunt de părere că marketingul de conținut se află în centrul a tot ceea ce faceți pentru a atrage clienți online.
Când spui povești grozave, te ajută să adaugi elemente umane conținutului tău. Oamenii sunt predispuși să iubească acele branduri care spun povești grozave.
Povestitul nu se referă doar la personaje fictive sau la imaginație. Acesta promovează sentimentul de legătură, de iubire și de bunăstare în corpul tău.
Dacă vă întrebați cum să învățați arta de a spune povești, iată câteva sfaturi:
- Stârniți sentimentele publicului dumneavoastră
- Folosiți curiozitatea, suspansul și tensiunea în poveștile dumneavoastră
- În cele din urmă, nu uitați că doriți să vindeți un produs sau un serviciu
- Lăsați-vă publicul cu un sentiment de admirație
Marketingul de conținut este o strategie pe termen lung datorită căreia este foarte ușor să construiești relații cu publicul tău țintă. În comparație cu o campanie publicitară plătită, marketingul de conținut arată că îți pasă de publicul tău.
05 Social Media Marketing (SMM)
Cu siguranță știți deja cât de mare este social media și ce impact poate crea pentru o afacere.
Social media este unul dintre cele mai mari canale de marketing digital utilizate de către afaceri pentru a-și atinge obiectivele.
Știați că peste 3,6 miliarde de oameni au utilizat social media în 2020? Acest număr se estimează că va crește la 4,4 miliarde până în 2025.
Doriți să ratați această oportunitate de a vă conecta cu mai mult de jumătate din populația globului?
Social media este o parte importantă a unei strategii complete de marketing digital.
Utilizarea pe scară largă a dispozitivelor de telefonie mobilă și a rețelelor de socializare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru antreprenori și comercianți de a-și mări numărul de urmăritori.
Totuși, ce este marketingul prin social media și ce beneficii poate aduce afacerii dumneavoastră?
Social media marketing sau SMM reprezintă procesul de realizare a unui conținut unic și relevant cu scopul de a crește numărul de urmăritori pe rețelele sociale și de implicare. Dacă este realizat corect, SMM poate da rezultate pentru brandul dvs:
- Creșterea audienței – câștigați un public dedicat și loial
- Atragerea de trafic către site-ul dvs.
- Crearea unei reputații și consolidarea încrederii
- Stabiliți relații pe termen îndelungat
În realitate, social media este un loc excelent pentru a începe.
Știați că un adult american petrece în medie 38 de minute pe social media în fiecare zi?
Înțeleg că este dificil să te faci remarcat în social media. Platforme precum Facebook și Instagram sunt locuri foarte aglomerate. Și nu este ușor să ajungi la publicul tău potențial prin intermediul unui reach organic.
Care este soluția? Realizați mesajul potrivit și postați-l în fața oamenilor potriviți la momentul potrivit.
Folosiți reclame pentru a vă spori audiența, dar asigurați-vă că găsiți publicul potrivit. Acolo se întâmplă magia – Găsirea publicului corespunzător cu ajutorul opțiunilor avansate de targetare.
06 Marketing afiliat
Ați auzit de posibilitatea câștigului de bani în timp ce dormiți?
Conceptul din spatele marketingului afiliat presupune să promovați produsele sau serviciile oferite de alții și să câștigați un comision în funcție de valoarea acestora.
Puteți spune despre acesta că este un model de marketing ce se bazează pe împărțirea profitului. Puteți fie să câștigați bani promovând produsele altora, fie să le oferiți promotorilor un stimulent financiar pentru a vă promova afacerea.
Presupunem că vă doriți mai mulți clienți. Marketingul prin afiliere vă permite să îi determinați pe alții să vă promoveze produsele și serviciile.
Dacă nu aveți un produs, puteți pur și simplu să găsiți un produs care vă place, să-l promovați altora și să câștigați un comision pentru fiecare vânzare pe care o faceți.
07 Marketing prin E-mail
Marketingul prin e-mail este unul dintre cele mai vechi forme de marketing digital. Anumiți oameni cred că e-mail marketingul nu mai este eficient în era chatbots, a inteligenței artificiale și a realității virtuale.
Cu toate acestea, eu voi fi de altă părere.
Marketingul prin e-mail este încă puternic și astăzi și se situează ca una dintre modalitățile eficiente de a te adresa publicului dumneavoastră.
De ce? Datorită faptului că oamenii se folosesc de e-mailuri mai mult decât de alte platforme de comunicare digitală.
În 2019, au existat 3,9 miliarde de utilizatori de e-mailuri. Iar această cifră urmează să crească la 4,3 miliarde până în 2023.
E-mail marketingul nu este un instrument dispărut. Consider că este mai bun decât majoritatea canalelor de marketing digital disponibile.
Dacă aveți ceva de vândut, prospecții dumneavoastră folosesc e-mailul. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschidă emailul tău și să acționeze așa cum ai nevoie.
Însă este greu să faci acest lucru, întrucât oamenii sunt bombardați cu anunțuri și întreruperi nedorite. Deși e-mailurile dumneavoastră sunt create cu măiestrie, ele arată la fel ca restul atunci când ajung în căsuța de e-mail a cuiva.
Când trimiteți un e-mail cuiva, deveniți un oaspete în căsuța de destinație. Faceți orice dorește gazda dumneavoastră să faceți.
Cele mai multe companii utilizează marketingul prin e-mail ca un mijloc de comunicare cu publicul lor. Puteți să vă promovați conținutul, să vă anunțați publicul despre noile programe sau evenimente sau chiar să îl direcționați către site-ul dvs.
Acestea sunt câteva sfaturi dovedite de marketing prin e-mail:
- Construiți-vă lista de abonați incluzând doar pe cei care sunt cu adevărat interesați de ceea ce oferiți.
- Introduceți un element personalizat și amuzant în e-mailurile dumneavoastră și asigurați-vă întotdeauna să creați subiecte atrăgătoare.
- Evitați ca e-mailurile dumneavoastră să ajungă în căsuța de spam. Asigurați-vă că publicul dumneavoastră a optat pentru e-mailurile voastre.
- Adăugați îndemnuri interesante la acțiune. Oferiți cititorilor dvs. posibilitatea de a reacționa și de a răspunde.
- Segmentați-vă publicul și creați liste bazate pe nevoi și cerințe specifice.
08 Inbound Marketing
Puteți să vă conectați cu publicul online în două moduri: fie acesta ajunge la dumneavoastră, fie dumneavoastră ajungeți la el prin intermediul anunțurilor publicitare.
Inbound marketing se concentrează pe atragerea clienților către produsele și serviciile dumneavoastră prin intermediul diferitelor tehnici, precum marketingul de conținut și social media.
Astfel, vă atrageți și vă implicați publicul în fiecare etapă a călătoriei de achiziție.
Acestea sunt câteva exemple de inbound marketing:
- Blogging
- Marketing video
- Ebooks
- Campanii de social media
- Webinarii
De ce este necesar marketingul digital în afacerea dvs.
Marketingul digital este mai important ca oricând. În timp ce marketingul tradițional este totuși destul de eficient, marketingul digital este pregătit să devină cea mai puternică formă de marketing.
Tot mai mulți clienți achiziționează produse și servicii online.
Se estimează deja că peste 2,14 miliarde de oameni vor cumpăra produse online în 2022.
Considerați că este înțelept să ignorați marketingul online într-un moment în care oamenilor le place să găsească soluții online?
Bineînțeles, ar fi o prostie să nu profităm de oportunitățile de pe internet. Până la urmă, fiecare antreprenor, marketer, antrenor și influencer va trebui să stăpânească marketingul online.
Doar așa se poate progresa într-un mediu extrem de competitiv.
Pentru a vă stimula creșterea afacerii, luați marketingul digital ca pe o oportunitate de a oferi publicului dumneavoastră ceea ce îl interesează. Acestora nu le place să fie convinși; le place să fie ajutați și distrați.