Ce este Social Media și care este rolul ei
În zilele noastre, folosim foarte des termenul „social media” pentru a descrie ceea ce postăm pe site-uri și aplicații precum Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat și alte platforme de socializare. Prin urmare, social media poate fi definită ca fiind platforme bazate pe web care permit utilizatorilor să comunice unii cu alții.
Cu toate acestea, atunci când folosim termenul pentru a descrie un site precum Facebook, și un site precum Digg, un site precum Wikipedia și chiar un site precum I Can Has Cheezburger, acesta devine mai confuz. Ce este mai exact social media și cum funcționează?
Deoarece expresia este atât de largă, ea poate fi aplicată practic oricărui site web de pe internet în zilele noastre. Este posibil?
Unele persoane au o înțelegere mai limitată a social media, asociind-o cu rețelele de socializare (Facebook, Twitter etc.). Alții nu sunt de acord cu includerea blogurilor în categoria social media.
Toată lumea pare să aibă propria interpretare a ceea ce înseamnă și nu înseamnă social media. Dar, pentru a dobândi o înțelegere mai clară și mai precisă, haideți să aprofundăm acest concept general.
01 Ce este mai exact Social Media?
Decât să folosiți o grămadă de jargon plictisitor pentru a defini această expresie, cea mai bună metodă pentru a o înțelege mai bine este să o descompuneți în termeni mai simpli. Să începem prin a analiza fiecare cuvânt în parte.
Componenta „socială” se referă la angajarea cu alte persoane prin partajarea și primirea de informații de la acestea.
Termenul „media” se referă la un mijloc de comunicare, cum ar fi internetul (în timp ce televiziunea, radioul și ziarele sunt exemple de forme mai tradiționale de media).
Din acești doi termeni, putem să alcătuim o definiție rudimentară:
Mediile sociale sunt platforme de comunicare bazate pe web care permit oamenilor să împărtășească și să consume informații unii cu alții.
Da, este o definiție largă – dar nu uitați, social media este un termen larg. Fără a ne concentra prea mult pe o subsecțiune mai specializată a social media, aceasta este probabil cea mai specifică pe care o putem obține.

02 Caracteristici comune ale social media
Elementele enumerate mai jos sunt, de obicei, indicii clare ale unui site de social media. Dacă nu sunteți sigur dacă un site web ar trebui să fie etichetat ca fiind social sau nu, căutați cel puțin una dintre aceste caracteristici.

Conturi personale de utilizator: Dacă un site web permite vizitatorilor să își creeze propriile conturi și să se conecteze, este un indiciu bun că va fi folosit pentru interacțiunea bazată pe utilizator – posibil implicare socială.
Deși este posibil să faceți schimb de informații sau să vă conectați cu alte persoane online fără a crea un cont de utilizator, aceasta este o practică mai obișnuită și mai convențională.
Pagini de profil: Deoarece rețelele de socializare se bazează pe comunicare, este adesea necesară o pagină de profil pentru a ajuta persoanele să se reprezinte și să își dezvolte propriul brand personal.
Aceasta conține frecvent informații despre un anumit utilizator, cum ar fi fotografia de profil, biografia, site-ul web, fluxul de postări recente, recomandările și activitatea recentă, printre altele.
Prieteni, urmăritori, grupuri, hashtag-uri și alte instrumente de social media: Persoanele fizice se conectează cu alți utilizatori prin intermediul conturilor lor. De asemenea, le pot folosi pentru a se înscrie pentru diferite tipuri de informații.
Fluxuri de știri: Utilizatorii se conectează cu alți utilizatori pe rețelele de socializare pentru a exprima: „Vreau să obțin informații de la aceste persoane”. Fluxul lor de știri îi ține la curent cu cele mai recente informații.
Personalizare: Majoritatea rețelelor de socializare le permit utilizatorilor să își modifice setările de utilizator, să își personalizeze profilurile pentru a arăta într-un anumit fel, să își aranjeze prietenii sau persoanele urmărite, să gestioneze materialele care apar în fluxurile de știri și chiar să ofere feedback cu privire la ceea ce doresc să vadă.
Notificări: Orice site sau aplicație care trimite notificări consumatorilor cu privire la anumite informații este în mod clar un jucător social media. Utilizatorii au control complet asupra acestor notificări și pot selecta ce tipuri de notificări doresc să primească.
Actualizarea, salvarea sau postarea informațiilor: Un site sau o aplicație este socială dacă vă permite să postați orice, cu sau fără un cont de utilizator. Poate fi orice, de la un mesaj text de bază la încărcarea unei fotografii, un videoclip YouTube, un link către un articol și așa mai departe.
Butoane de apreciere și secțiuni de comentarii: Cele mai populare moduri în care interacționăm pe rețelele de socializare sunt butoanele „Like” și zonele de comentarii, unde ne putem oferi ideile noastre.
Sisteme de recenzie, evaluare sau votare: În afară de like și comentarii, multe site-uri și aplicații de social media se bazează pe efortul colectiv al comunității de a evalua și vota conținutul pe care îl cunosc sau pe care l-au folosit.
Gândiți-vă la site-urile web care valorifică această caracteristică de rețea socială, cum ar fi site-urile dvs. preferate de cumpărături sau site-urile de recenzii de filme.
03 Care este diferența dintre rețelele de socializare și social media?
După cum s-a spus anterior, mulți oameni folosesc termenii de social media și rețele sociale în mod interschimbabil, ca și cum ar fi sinonime. Nu sunt același lucru, în ciuda micilor diferențe. Termenul „rețele sociale” se referă la un subset al termenului „social media”.
Gândirea individuală a termenilor „media” și „networking” este cea mai simplă metodă de a înțelege distincția dintre social media și social networking. Fie că este vorba de un link către un articol, un videoclip, un GIF animat, un document PDF, o simplă actualizare de stare sau orice altceva, media se referă la materialul pe care îl partajați efectiv.
Pe de altă parte, networking-ul se referă la publicul țintă și la relațiile cu acesta. Prietenii, rudele, colegii de muncă, oricine din trecutul dumneavoastră, clienții actuali, mentorii și chiar și persoane complet străine pot face parte din rețeaua dumneavoastră.
Acestea se suprapun, motiv pentru care este atât de perplexă. Puteți, de exemplu, să partajați conținut media cu rețeaua dvs. socială pentru a obține aprecieri și comentarii, ceea ce reprezintă un tip de rețea socială. Cu toate acestea, puteți pur și simplu să dați „upvote” unui link pe Reddit, o platformă de rețea socială, pentru a ajuta comunitatea și pentru a vă exprima opinia, fără a avea ca scop dezvoltarea unor relații cu alți utilizatori.
Încă mai sunteți perplex? Considerați social media ca fiind un tip de fruct. Merele, bananele, portocalele, strugurii, fructele de pădure, pepenii și ananasul sunt toate clasificate ca fructe, la fel cum rețelele sociale, știrile sociale, marcajele sociale, wiki-urile, blogurile și mesajele web private sunt clasificate ca fiind social media.
04 Există o diferență între mediile tradiționale și cele sociale?
În acest articol s-a făcut referire la mass-media tradițională pentru a arăta exemple mai largi de mass-media, dar nu confundați televiziunea, radioul și ziarele cu mass-media socială. Nu în totalitate, cel puțin nu încă. Distincția dintre cele două se estompează treptat, pe măsură ce fiecare dintre ele evoluează.
Social media nu numai că vă oferă informații, dar interacționează cu dumneavoastră în același timp. Această conexiune poate fi atât de simplă, cum ar fi solicitarea feedback-ului dvs. sau posibilitatea de a vota un articol, sau atât de complicată, cum ar fi Flixster care vă recomandă filme pe baza evaluărilor altor persoane care vă împărtășesc interesele.
Considerați că mass-media tradițională este o stradă cu sens unic, pe care puteți citi un ziar sau urmări un reportaj la televizor, dar aveți o capacitate foarte limitată de a vă exprima opiniile cu privire la subiect. Pe de altă parte, social media este o stradă cu două sensuri, care vă permite să comunicați și cu alte persoane.
05 Sunt blogurile considerate o formă de social media?
În urmă cu câțiva ani, Copyblogger a publicat un articol interesant în care susținea că blogurile sunt cu adevărat social media, în ciuda faptului că în prezent sunt adesea incluse în propria lor categorie. În realitate, blogurile sunt unul dintre primele tipuri de social media, precedând zilele în care ne împrietenim și urmărim pe toată lumea pe social media.
Conturile de utilizator, secțiunile de comentarii și rețelele de bloguri sunt principalele aspecte care disting blogurile ca fiind social media. Tumblr, Medium, WordPress și Blogger sunt doar câteva exemple de platforme populare de blogging cu bloguri comunitare active.
06 Care sunt unele dintre problemele cunoscute din social media?
Nu totul este numai distracție și jocuri pe rețelele de socializare cu prietenii tăi, cu celebritățile pe care le respecți și cu brandurile pe care le urmărești. În ciuda eforturilor lor, majoritatea site-urilor majore de socializare nu au rezolvat complet o serie de probleme frecvente.
Spam: Spammerii – atât persoane reale, cât și roboți – îi pot copleși cu ușurință pe ceilalți cu mesaje prin intermediul rețelelor sociale. Dacă aveți un cont de Twitter, probabil că ați avut parte de câteva interacțiuni sau urmăriri de spambot. În mod similar, dacă aveți un blog WordPress, este posibil ca filtrul dvs. de spam să fi surprins un comentariu spam sau două.
Cyberbullying/Cyberstalking: Copiii și adolescenții sunt mai vulnerabili în fața hărțuirii și a cyberbullying-ului, deoarece își asumă mai multe riscuri atunci când postează pe rețelele de socializare. Iar acum, când ne conectăm cu toții la rețelele de socializare prin intermediul dispozitivelor noastre mobile, majoritatea platformelor importante ne permit să ne dezvăluim locația, permițând astfel hărțuitorilor cibernetici să ne găsească.
Manipularea imaginii de sine: Ceea ce pune un utilizator pe rețelele de socializare despre el însuși este doar o mică parte din existența sa.
În timp ce adepții pot percepe o persoană care este veselă și se distrează pe rețelele de socializare ca fiind plictisitoare sau inadecvată în comparație, adevărul este că utilizatorii au control total asupra elementelor din ei înșiși pe care doresc să le transmită pe rețelele de socializare pentru a-și modifica propria imagine de sine.
Supraîncărcarea cu informații: Nu este neobișnuit să ai peste 200 de prieteni pe Facebook sau să urmărești mai mult de 1.000 de conturi de Twitter. Este aproape imposibil să ții pasul cu atât de multe conturi de urmărit și cu atât de mulți oameni care postează lucruri noi.
Știri false: Pentru a atrage trafic către propriile știri complet false, astfel de site-uri promovează link-uri către acestea pe rețelele de socializare. Mulți utilizatori nu sunt deloc conștienți de faptul că acestea sunt impostori în primul rând.
Confidențialitate/Securitate: În ciuda măsurilor de securitate solide aplicate, mai multe platforme de socializare sunt totuși piratate din când în când. De asemenea, unele nu oferă toate setările de confidențialitate de care consumatorii au nevoie pentru a-și păstra datele atât de private pe cât doresc.
Ce ne rezervă viitorul social media?
Este greu să prezici ceva cu certitudine, dar viitorul social media va fi aproape sigur mai individualizat și mai puțin zgomotos. Partajarea excesivă va deveni o problemă mai puțin importantă, iar filtrarea datelor irelevante va deveni din ce în ce mai populară.
Snapchat este o platformă de socializare care se află în fruntea progresului social media. Folosim Snapchat mai mult ca și cum am comunica în viața reală – cu anumite persoane și la anumite ore – decât să aruncăm postări în aer pentru ca toți prietenii și urmăritorii noștri să le vadă.
Alte platforme importante de socializare, cum ar fi Instagram și Facebook, și-au modelat funcțiile de povești după Snapchat, incluzând funcții aproape identice în propriile platforme pentru a permite utilizatorilor să încarce fotografii scurte sau filme scurte care pot fi vizualizate doar timp de 24 de ore.
În orice caz, este probabil ca social media să se îndrepte spre o partajare efemeră pentru a permite o partajare mai rapidă și mai intimă, fără povara de a trimite ceva la sute sau mii de urmăritori care va rămâne până când va fi șters manual.
Presiunea de a primi un număr mare de like-uri și comentarii la postările frecvente din social media este, de asemenea, o influență semnificativă, ceea ce implică faptul că forme mai ocazionale de partajare socială, cum ar fi prin intermediul poveștilor, ar putea fi calea viitorului.