Bine, trecem la digital: E cineva care să ne ajute?
Avem idei grozave, ambiții uriașe, pentru a ne transforma firma într-o putere digitală. Singura capcană este că ne bazăm în primul rând pe departamentul nostru IT suprasolicitat, cu personal insuficient și subfinanțat pentru a transforma totul.
Vă sună cunoscut?
Problema obiectivelor tuturor este lipsa de competențe, care reprezintă obstacolul numărul unu în calea implementării noilor tehnologii.
Aceasta este principala lecție desprinsă dintr-un nou sondaj KPMG realizat în rândul a peste 1.000 de experți în domeniul tehnologiei din mai multe industrii.
„Companiile au intenții ambițioase de a cheltui într-o gamă largă de tehnologii specializate, dar multe dintre ele nu dispun de resursele umane necesare pentru a transforma ambițiile de investiții în realitate”, observă coautorii cercetării KPMG, conduși de Danielle Beringer.
Aceștia anticipează chiar că, până în 2024, 7 din 10 companii vor fi investit în inteligența artificială, în chestii de tip metavers, în calculul cuantic, în realitatea virtuală sau augmentată, în 5G și în edge computing. „După cinci ani, va fi rară corporația care nu a investit în toate aceste tehnologii care, deși sunt încă în stadii incipiente, sunt gata să schimbe lumea comercială.”
Ca urmare, nevoia de competențe devine tot mai urgentă. Potrivit sondajului, atunci când au fost chestionați cu privire la obstacolele cu care se confruntă afacerile lor în implementarea noilor tehnologii digitale, primele trei răspunsuri sunt toate legate de diferențele de competențe:
- Talente insuficiente pentru a îndeplini sarcinile esențiale (cercetători de date, ingineri, etc.): 44%
- Achiziționarea și implementarea de noi sisteme sunt costisitoare: 30%.
- Lipsa capacităților în cadrul organizației noastre pentru a instala sau a utiliza în mod corespunzător noile sisteme: 30%
Nu este clar ce efect ar avea o economie mai slabă asupra pieței muncii, dar ar putea înclina balanța în favoarea angajatorilor. Cu toate acestea, indiferent de condițiile economice, dobândirea competențelor adecvate pentru rolurile în cauză – inteligență artificială, știința datelor, integrare și securitate cibernetică, pentru a numi doar câteva – va rămâne o luptă, mai ales dacă afacerile își propun să treacă cu putere prin suișuri și coborâșuri.
„Personalul foarte apreciat are autoritatea de a cere un salariu mai mare și alte avantaje de angajare, cum ar fi ca flexibilitate”, scriu Beringer și colegii săi. „Pentru a recruta talente la mare căutare, a satisface solicitările sporite ale candidaților și a ocupa posturi esențiale, companiile vor trebui să depășească restricțiile financiare.”
„Este fantastic să ai această strategie tehnologică uriașă, dar angajatorii au probleme în a găsi oamenii care să le execute planul”, spune Andrew Whytock, șeful departamentului de digitalizare din cadrul diviziei farmaceutice a Siemens, după cum se precizează în articol.
El continuă spunând că firma sa „depune multe eforturi pentru a fi un angajator atractiv, pentru a păstra angajații și pentru a atrage noi angajați. Chiar și la Siemens, a devenit dificil să găsești candidați proaspeți cu aptitudinile necesare. Firmele mici și mijlocii trebuie să se lupte pentru a recruta noi talente”.
Beringer și coautorii săi oferă următoarele propuneri pentru a face locul de muncă mai atractiv pentru talentele din domeniul IT:
Insuflați o cultură a educației, formării și dezvoltării personale în domeniul IT ”Companiile ar trebui să regândească modul în care angajează, educă și „achiziționează” talentele experte din ecosistem. Credem că recalificarea experților IT convenționali va deveni mai importantă în planurile de talente ale firmelor.
De exemplu, un client KPMG a asociat recent angajații serviciilor interne de cloud cu implementatorii de cloud de la KPMG pentru a dobândi o experiență reală, practică, pe care doar formarea și certificarea nu o pot oferi. Ca urmare, echipa internă a fost capabilă să ducă la îndeplinire obiectivele de cloud ale companiei.”
Automatizarea inteligentă poate ajuta forța de muncă. Potrivit celor de la KPMG, „următoarea stea în ascensiune în funcția tehnologică ar putea fi un robot”. „Lucrătorii existenți ar putea fi perfecționați pentru a oferi alte talente bazate pe cunoaștere care sunt foarte solicitate, dar care sunt deficitare, prin utilizarea tehnologiei pentru a suporta efortul sarcinilor repetitive.
Exploatarea acestui sector cu potențial ridicat este o modalitate excelentă pentru organizații de a elimina deficitul de competențe și de a reduce presiunea asupra personalului uman.”
Organizația digitală în ascensiune a anilor 2020 poate fi dotată cu cea mai avansată tehnologie de ultimă oră, dar are nevoie de persoane competente și entuziaste pentru a crea, construi și, cel mai important, a menține astfel de capacități. Da, cea mai mare parte poate fi externalizată către furnizorii de servicii cloud, dar oamenii trebuie totuși să înțeleagă ce servicii sunt necesare și cum să le integreze în cadrul organizației.
Potrivit echipei KPMG: „Companiile trebuie să dezvolte în mod continuu capabilități digitale și să gândească diferit cu privire la modul în care să utilizeze tehnologiile pentru a livra mai bine așteptările publicului țintă, pentru a menține clienții și cota de piață.
Companiile trebuie, de asemenea, să facă o analiză a viitorului pentru a verifica dacă alegerile tehnologice și proiectarea fluxurilor de lucru sunt în concordanță cu cerințele și așteptările consumatorilor.”
Digital - Digitalizarea este un proces care se aplică tuturor tipurilor de afaceri, de la corporațiile multinaționale la întreprinderile mici și mijlocii.